Connect with us

Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor

"Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planında yapılan güncellemeyle Türkiye, yerli büyük dil modelini geliştirmekten yetenekli bireyleri ülkeye çekmeye, okullarda verilen eğitimlerden patent ve fikri mülkiyete kadar çeşitli projeleri hayata geçirecek."

Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor

Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planı teknolojik gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellendi. 11'inci Kalkınma Planı ile 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan belge, Türkiye'nin 2025 yılına kadar yapay zeka alanında yürüteceği çalışmalar için yol haritası niteliği taşıyor. Eylemler kapsamında, "TechVisa Programı"yla yapay zeka alanındaki yetenekli bireylerin Türkiye'ye çekilmesine yönelik mekanizmalar hayata geçirilecek. Türk diasporasında yapay zeka alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar da Türkiye'nin yapay zeka ekosistemiyle buluşturulacak.

Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek

Yerli geliştirilecek üretken yapay zeka modellerine (LLM, LAM) ilişkin teknik ve etik standartları belirlemek üzere uzman komite kurulacak. Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve tüm ekosistemin katkısını almak amacıyla Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturulacak. Bu modellerin geliştirilmesinde Türk cumhuriyetlerinden veri temin edilmesi ve modelin bu ülkelerde kullanımı için işbirliği mekanizmaları geliştirilecek. Kendi büyük dil modelini geliştiren ülkeler veya bu konudaki küresel firmalarla bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik işbirlikleri de artırılacak. Küresel teknoloji firmalarının yapay zeka alanındaki AR-GE faaliyetlerini Türkiye'de yürütmelerine yönelik özel bir mekanizma kurgulanacak.